Beabingo
Image default
Financieel

Het nut van een incassobureau in te zetten

Het zal je maar overkomen. Je levert een product of dienst aan een klant, maar als puntje bij paaltje komt weigert de persoon om de factuur te betalen. Heel veel ondernemingen hebben met de regelmaat van een klok met zulke wanbetalingen te maken. Om die reden ziet een onderneming zich genoodzaakt om bijvoorbeeld incassobureau Rechtnet Den Bosch in te schakelen. Het bureau probeert dan namens de onderneming de openstaande schulden uiteindelijk toch te innen.

Het niet nagekomen financiële verplichtingen stijgt fors

De jongste jaren vindt er een ware evolutie plaats waarbij financiële verplichtingen niet worden nagekomen, zowel door particulieren als door ondernemers. Het aantal wanbetalers groeit om het zacht uit te drukken gestaag. Meer en meer bedrijfsleiders doen beroep op een incassobureau. In Nederland zijn tientallen incassobureaus actief.

Maar wat doet een incassobureau nu eigenlijk?

Heel eenvoudig uitgelegd helpt een incassobureau openstaande schulden van een tegenpartij incasseren zoals het woord letterlijk doet vermoeden. Zo sturen ze aanvankelijk een herinnering naar de klant als die binnen een bepaalde betalingstermijn de schulden niet vereffent. Vervolgens nemen ze contact op met de klant en geven hun advies wat ze best moeten doen.

Openstaande facturen beheren is een onderdeel van de boekhouding

Bij het opzetten van een goede boekhouding als (startende) ondernemer hoort ook een goed boekhoudprogramma dat voldoende oog heeft voor het crediteurenbeheer. Duidelijke facturen met overzichtelijke betalingstermijnen zorgen ervoor dat je klanten sneller gaan betalen. Wanneer de opvolging van niet-betalende klanten niet voor het nodige resultaat zorgt, kan je uiteindelijk een incassobureau onder de arm nemen.

Wat is het nut om een incassobureau in te schakelen?

Wanneer iemand niet betaalt en aan de afgrond staat omwille van een nakend faillissement, dan kan je daar nog enigszins begrip voor opbrengen. Maar wanneer je puik werk hebt afgeleverd en de opdracht tot in de puntjes hebt uitgevoerd en voorgefinancierd, liggen de zaken toch wel even anders. Om het financiële plaatje op vlak van schulden te versnellen, komt dan een incassobureau in beeld. In sommige gevallen helpt het om een incassobureau hiervoor in te schakelen omdat het bepaalde klanten toch wel doet schrikken. De klanten besluiten dan uiteindelijk toch om tot betaling over te gaan. Wanneer de klant na een tweede herinnering nog steeds doet alsof er niets aan de hand is, wordt vaak een juridische procedure opgestart met een deurwaarder.