Beabingo
Image default
Zakelijk

Zo gaat een bedrijf steriel te werk

Als bedrijf steriel te werk gaan is van groot belang, immers wil je klanten en je werknemers niet in gevaar brengen. Maar hoe zorg je ervoor en wat zijn de belangrijkste maatregelen die je kunt nemen? Bekijk hier alle belangrijkste maatregelen.

Houdt je aan de juiste regelgeving

Wanneer je als bedrijf veel te maken hebt met voedsel of hier dagelijk mee bezig bent dien je je aan de HACCP regels te houden. Deze regels schrijven voor hoe je moet omgaan met voedsel en eventuele gevaren. Hierbij analyseer je hele productieproces en breng je risico’s in kaart. Tevens bekijk je hoe je deze het beste kunt voorkomen. Wanneer je als bedrijf steriel te werk wilt gaan moet je je hieraan houden, kijk op https://horeko.com/be/ voor meer rondom deze regels. Tevens kun je als bedrijf haccp lijsten opstellen om ervoor te zorgen dat de haccp regels ook nageleefd worden.

Desinfecteren en schoonmaken

Het belangrijkste wat je kunt doen om zo hygiënisch mogelijk te werken is uiteraard schoonmaken en desinfecteren. Vooral in een keuken is dit van groot belang. Wel is het belangrijk deze twee van elkaar te onderscheiden. Desinfecteren doe je namelijk met lauw water en schoonmaken met water dat zo warm mogelijk is. Desinfecteren doe je namelijk met desinfectiemiddelen op basis van alcohol, warm water kan de alcohol doen vervliegen. Hierdoor verliest het zijn werking. Wanneer je dit in acht houdt en altijd netjes desinfecteert en schoonmaakt zul je zien dat je al veel hygiëne risico’s vermijd. 

Zorgen voor de juiste bedrijfskleding

Elk bedrijf beslist zelf of zij bedrijfskleding dragen of niet, en ook hoe dit er dan uitziet. Echter is het wel van belang dat werknemers hygiënische kleding dragen. De beste tip hierbij is om de kleding pas te dragen wanneer werknemers op werk aankomen, en dat ze deze kleding ook uitsluitend op werk dragen. Vermijd tevens sieraden en te losse kleding. Wanneer je als bedrijf er wel voor kiest te werken met bedrijfskleding is het handig er op te letten welke kleding je haalt. Zo zijn sommige stoffen hygiënischer dan andere en makkelijker schoon te maken. Ook zijn er voor verschillende taken verschillende soorten werkkleding te vinden. Denk er dus over na welke kleding jij wilt aanschaffen.

Werknemers duidelijk en zorgvuldig informeren

Om ervoor te zorgen dat er geen fouten gemaakt worden wat betreft de hygiëne op werk en om gemakzucht te voorkomen is duidelijke informatie van belang. Benadruk elk jaar weer het belang van hygiëne en zorg ervoor dat de regels duidelijk, meetbaar en begrijpbaar zijn. Zo kunnen alle medewerkers zich hieraan houden en kan de hygiëne en voedselveiligheid ten alle tijden gegarandeerd worden.