Beabingo
Image default
Zakelijk

Advies voor thuiswerkers die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken

Wie had ooit gedacht dat we met z’n allen massaal zouden thuis werken? Een paar jaar geleden had u mij voor gek verklaard als ik de situatie van vandaag de dag zou voorschetsen: Een dodelijk, muterend virus dat de hele wereld overwaait en iedereen naar huis stuurt om in hun eigen woningen te werken. 

Toch is dat de realiteit vandaag de dag. Hoewel er een grote groep Belgen is die het thuis werken als een voordeel zien is er ook een grote groep die het thuis werken als minder plezant ervaren. Sommigen kunnen zelfs te kampen krijgen met depressies en andere psychische aandoeningen. 

Onder meer door het gebrek aan sociaal contact is het thuis werken niet voor iedereen weggelegd. Voor die groep hebben we hieronder een aantal adviezen opgesteld om het thuis werken wat prettiger te maken. 

Schaf planten aan voor een zuurstof rijke omgeving

Planten zijn niet alleen mooi voor de omgeving. Ze zorgen ook voor een verbeterde stemming én ze zorgen ervoor dat de lucht die u inademt zuiver en schoon is. Dit is geen fabel, het werkt als volgt. De lucht raakt in eerste instantie vervuild. Dit kan komen door uitlaatgassen van auto’s, fabrieken en andere vuil uitstotende zaken die koolstofdioxide (CO2) bevatten.

De planten in uw kamer nemen deze vervuilde lucht op en tijdens het proces dat fotosynthese heet worden deze stoffen gezuiverd en geeft de plant zuivere lucht af. Naast het feit dat planten de lucht in de omgeving zuiveren staan planten ook nog eens erg leuk in uw kamer. Geen enkele reden om deze tip niet toe te passen tenzij u planten haat. 

Verlicht uw kamer en uzelf met voldoende daglicht en verlichting

De juiste verlichting voor uw werk omgeving is belangrijk voor uw productiviteit maar ook uw gezondheid kan niet zonder genoeg daglicht. Kunstmatige verlichting is in de winter in elk geval sterk aan te raden omdat er simpelweg niet voldoende daglicht van buiten door de ramen komt om de hele ruimte te verlichten.

In de winter is het in elk geval zaak om ervoor te zorgen dat u voldoende daglicht tot u neemt. Dit kan door tussen 11 uur en 14 uur op zijn minst een half uur naar buiten te gaan maar als het bewolkt is komt u op deze manier alsnog daglicht tekort. Daarom adviseren we u om in de winter uw bureau of werkplek zo dicht mogelijk bij een raam te plaatsen. Zo heeft u de hele dag door voldoende licht op uw werkblad. 

In de zomer is het tegenovergestelde juist aan te raden. Als u in de zomer naast het raam werkt kan u last krijgen van hinderlijke schitteringen op het beeldscherm. Daarom zouden wij adviseren om uw werkplek of bureau in de zomer juist wat meer naar het midden van de kamer te verplaatsen zodat u niet de gehele dag in het zonlicht zit. 

Tot slot: Gebruik uw tijd wijs en loop eens een rondje om

Als u thuis werkt heeft u als het goed is geen reistijd meer. Gebruik deze tijd dagelijks om zowel voor als na uw werk een rondje om te lopen. Bereken de tijd die u normaal gesproken kwijt bent aan het reizen naar uw werk en gebruik deze minuten voor uzelf.