Beabingo
Image default
Woning en Tuin

Een prachtig rieten dak

Een dak van riet is niet alleen prachtig om te zien maar heeft ook een zeer isolerende werking. Het wordt al eeuwen lang gebruikt om daken mee te bedekken. Vooral steile daken van 45 graden of meer zijn hiervoor erg geschikt. Waar een rietendak vroeger juist het goedkopere soort dakbedekking is, ziet men het nu vooral juist vel terug te zien in het hogere bedrijfssegment. Een goed rieten dak kan men laten leggen door een rietdekkersbedrijf. Een rieten dak gaat niet voor eeuwig mee: na een jaar of 30/40 moet het dak in ieder geval deels worden vervangen.

Een rieten dak bestaat ook vaak niet alleen uit riet, maar uit een combinatie van riet en dakpannen. Hoewel zoals al gezegd rieten daken al eeuwen worden gebruikt, waren ze een tijdje minder populair. Dit kwam door de brandgevoeligheid van het materiaal. Maar met de methoden van tegenwoordig kunnen de daken op zo’n manier worden behandeld, dat ook een rieten dak heel veilig is om op je huis te hebben. Dat brandveilig maken kan op verschillende manieren gebeuren. Er kan bijvoorbeeld worden behandeld met een brand detectie systeem of een middel dat brand vertragend werkt, maar ook manieren zoals bliksembeveiliging en vonkenvangers worden vaak ingezet. Bij een traditioneel dak dat enkel uit riet bestaat, kan er ook gebruik worden gemaakt van een brandwerend doek. Een sproei=installatie is ook altijd een goede optie, al is dat natuurlijk ook bij gewone daken een goede optie. 

Er bestaat ook kunststofriet, wat een aantal voordelen heeft ten opzichte van het gewone organische riet. Doordat het materiaal niet organisch is, kan er geen rottingsproces optreden en ook de verwering van het materiaal zal heel veel minder zijn dan wanneer er voor natuurlijk riet wordt gekozen. Uiteindelijk zal ook het kunstriet sluiten en zal dit aan vervanging toe zijn.

http://www.rietwerk.nl