Beabingo
Image default
Sport

Het verschil tussen een bokaal en een sportbeker

Wanneer je op zoek gaat naar sportprijzen voor het toernooi of de wedstrijd die je aan het organiseren bent kom je trofeeën in verschillende soorten en maten tegen. Medailles of kampioensschalen kennen we en ook sportbekers zijn een oude bekende bij uitreikingen. Maar tijdens je zoektocht kom je waarschijnlijk ook de term ‘bokaal’ wel eens tegen. Een bokaal lijkt op een sportbeker maar wordt toch anders genoemd. Waarom eigenlijk? Wat zijn de verschillen en waarom zou je een bokaal kiezen voor de prijsuitreiking?

Een bokaal is een sportbeker maar een sportbeker is niet altijd een bokaal

een bokaal is een speciaal type drinkbeker en is dus niet persé als sportbeker bedoeld. Veel speciaal bierglazen zijn bijvoorbeeld bokalen. Het woord bokaal is afgeleid van het Italiaanse ‘boccale’ en is in de rest van Europa vooral bekend geworden onder de naam ‘kelk’. Als sportprijs is een bokaal dus altijd een sportbeker maar niet iedere sportbeker is een bokaal. Veel populaire sportprijzen, zoals de beker bij voetbal, zijn echter wel op de bokaal gebaseerd.

Wanneer reik je een bokaal uit?

Veel sporten hebben een lange traditie met bokalen als prijs. Voetbal is misschien wel één van de meest bekende maar ook bij andere populaire sporten zoals tennis en hockey worden vaak bokalen uitgereikt. Waarom deze sporten een dergelijke relatie hebben met dit type sportprijs is vaak niet helemaal duidelijk. Het vermoeden bestaat dat de bokalen, die vroeger vaak werden gebruikt als ‘pronkbeker’ in paleizen en kerken, met de tijd hun weg naar het sportveld hebben gevonden. Hetzelfde geldt voor veel andere sportprijzen. Zoals de gouden medaille of de kampioensschaal bij voetbal.

Wat zijn de gemiddelde prijzen voor bokalen?

Bokalen zijn al te koop vanaf €2,- per stuk. Het gaat dan om een kleine uitvoering van kunststof die vaak wordt uitgereikt als prijs voor het meedoen. Aan de andere kant van de prijsrange heb je volledig metalen bokalen met een hoogte van 80 cm of meer. Voor deze sportprijzen ben je vaak tegen de €500,- kwijt. Gemiddeld betalen sportverenigingen tussen de €20,- en €50,- per bokaal.