Beabingo
Image default
Woning en Tuin

Een tuin egaliseren hoe doe je dat?

Mensen die hun tuin willen egaliseren zitten vaak met de vraag: een tuin egaliseren hoe doe je dat? Om antwoord op die vraag te geven bieden wij u een stappenplan met daarin een precieze uitleg hoe u uw tuin kunt egaliseren. Overigens wordt dit stappenplan ook opgevolgd door hoveniersbedrijven en tuinmannen wanneer zij voor een klant een tuin moeten egaliseren.

Tuin egaliseren stap 1

De eerste stap is het leeghalen van de tuin. Indien het de wens is om de hele tuin te egaliseren dan zal ook de hele tuin leeggehaald moeten worden. Het leeghalen van de tuin houdt in dat alles wat in de tuin aanwezig is verwijderd moet worden. Kortom, alle tuinbestrating eruit, alle planten, bomen, boomstronken, steentjes, takken, bladeren, het gazon, de vijver, vlonders en ga zo maar door. Pas wanneer de tuin helemaal leeg is kunnen er vervolgstappen ondernomen worden. Laat ook geen boomstronken en boomwortels in de grond zitten. Boomstronken en boomwortels die achterblijven kunnen na het aanleggen van de tuin weleens voor problemen gaan zorgen.

Tuin egaliseren stap 2

Nadat de tuin helemaal leeg is kan het egaliseren van de tuin van start gaan. Dat begint met een voorbereidingsstap. Zo zal eerst het werkgebied en de gewenste hoogte van de grond bepaalt moeten worden. Langs het werkgebied kunt u paaltjes in de grond slaan. Verbind deze paaltjes met een draad. Met het draad gaat u namelijk de gewenste hoogte van de grond bepalen. Dat is bijvoorbeeld nodig wanneer u de grond wilt ophogen. Daarbij kunt u met het draad het verloop bepalen. Een verloop is nodig omdat als de tuin eenmaal is aangelegd het water goed moet kunnen weglopen. Het is dan ook belangrijk om zowel een verloop naar de zijkanten van de tuin als naar de achterzijde van de tuin te creëren.

Tuin egaliseren stap 3

Stap 3 is optioneel. Toch zal stap 3 in de praktijk vrijwel altijd uitgevoerd worden. In stap 3 wordt de grond afgegraven en wordt de oude grond afgevoerd. Meestal is het afgraven van de grond tot een diepte van 10 tot 20 cm voldoende. Vervolgens wordt de grond met nieuw zwart zand aangevuld. In de verse aarde kunnen bomen, planten en ander groen zich straks goed ontwikkelen. Ook voor de bestrating zal eerst zwart zand geplaatst moeten worden. Later wordt daar nog wit zand overheen geplaatst. Zorg ervoor dat de nieuwe aarde gelijkmatig wordt verdeelt en net onder de hoogte van het draad blijft.

Tuin egaliseren stap 4

Met een lange lat kunt u het beste de grond gladstrijken. Bekijk met een waterpas of de grond overal even hoog is en dat u het verloop goed aanhoudt. Tot slot kunt u met een trilplaat de grond aantrillen. Dat is vooral belangrijk voor de tuinbestrating. De tuinbestrating moet namelijk op een stabiele ondergrond komen te liggen. Voor de beplanting is het belangrijk om de grond niet aan te trillen. Op die plekken is het beter om de grond nog even extra los te harken.

Tuin egaliseren stap 5

Nadat u de vier stappen heeft afgerond kunt u de bestrating gaan leggen en de borders met planten en bomen vullen. Ook kunt u het gazon aanleggen en de tuin verder opbouwen. Het leggen van bestrating is weer een vak apart. Wij kunnen het dan ook aanraden om daar bijvoorbeeld een stratenmaker voor in te huren.