Beabingo
Image default
Gezondheid

Waarom een sauna goed is voor de huid

Regelmatig een sauna bezoeken doet wonderen voor de huid. Hetzelfde geldt voor het gebruik van een thuissauna, maar waarom is dat eigenlijk zo? Wat zijn de gezondheidsvoordelen van een sauna en hoe vaak moet je gebruik ervan maken voor je echt verschil merkt? Dat en meer lees je in deze blog.

Het verbetert je bloedsomloop en huidconditie

Door gebruik te maken van de sauna verbetert je bloedsomloop. Dit komt doordat je transpireert in de sauna, waardoor je bloedvaten uitzetten. Het gevolg hiervan is dat je bloed sneller stroomt, wat zorgt voor een snellere bloedcirculatie in je lichaam. Doordat je bloed sneller stroomt, neemt de hoeveel plasma en witte bloedcellen in je lichaam toe. Door de toename van witte bloedcellen vergroot je longinhoud, waardoor je beter kunt presteren. Sporters kunnen bijvoorbeeld bij regelmatig gebruik van de sauna hun sportprestaties aanzienlijk verbeteren. Je krijgt dus een groter uithoudingsvermogen door de sauna en het is goed voor je huidconditie.

Giftige stoffen worden versneld afgevoerd uit je lichaam

Doordat je transpireert, worden giftige stoffen sneller afgevoerd uit je lichaam. Deze gifstoffen worden overigens niet alleen uit je huid afgevoerd, maar ook uit je bloed, diverse gewrichten, de hartspier en vetcellen. Al deze giftige stoffen zweet je dus uit door gebruik te maken van de sauna. Doordat de warmte diep doordringt in je huid is de ontgiftende werking zelfs effectiever dan wanneer je intensief zou sporten. Je lichaam wordt dus van binnen en buiten gereinigd en dat zie je!

Je krijgt er een zachte en gezonde huid van

Een ander gevolg van het transpireren tijdens de sauna is dat dode huidcellen makkelijker worden afgevoerd door het lichaam. Hierdoor wordt je huid zachter en soepeler. Door de doorbloeding wordt ook het zuurstofgehalte in je huid gestimuleerd waardoor de voornoemde giftige stoffen naar de oppervlakte van de huid worden verplaatst. Hierdoor krijg je die gezonde roze blos op je wangen en het zorgt ervoor dat je huid gezonder wordt.

Hoe lang en hoe vaak moet je gebruik maken van de sauna voor je verschil ziet?

Hoe vaak je precies in de sauna moet zitten, verschilt per persoon. Over het algemeen is het beter om regelmatig (wekelijks) kort gebruik te maken van de sauna in plaats van een keer heel lang. Hierdoor kan het lichaam wennen aan regelmatige blootstelling aan hoge temperaturen en zul je op den duur verschil gaan merken in de conditie van je huid. 

 

Andere redenen waarom een sauna goed voor je is

  • Het versterkt je immuunsysteem

  • Je verliest (tijdelijk) gewicht door de sauna

  • Het heeft een reinigende werking op de huid. 

  • Je spieren en gewrichten ontspannen beter

 

Doordat er meer witte bloedcellen en antilichamen worden aangemaakt in je lichaam, ben je beter bestand tegen temperatuurschommelingen en ziektes. Hierdoor wordt je immuunsysteem dus versterkt. Wist je trouwens dat je door het transpireren in een sauna tijdelijk 1,5 tot wel 2 kilo lichter kunt worden? Dit gewichtsverlies wordt veroorzaakt door het vochtverlies in je lichaam. Helaas is dit gewichtsverlies maar tijdelijk, want zodra je weer water gaat drinken is dit verlies alweer aangevuld. Een direct gevolg van saunagebruik is wel dat je huid grondig gereinigd wordt. Daarnaast is de warmte van de sauna ook goed voor het ontspannen van je spieren en gewrichten en zorgt het voor een weldadig gevoel.