Beabingo
Image default
Media

Het hedendaagse mediagebruik voor de drukke millenial

Het is bijna een reflex, na een zware dag zet je de tv aan of bekijk je favoriete programma op Netflix. Verdwalen in andermans problemen of een weg door een sitcom lachen, is een goede manier om je eigen zorgen te vergeten, toch? Het blijkt dat mensen die afhankelijk zijn van tv of videogames om zich te ontspannen, uiteindelijk als mislukkingen voelen.

Mediagebruik

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het gebruik van media je meer ontspannen kan maken, omdat het een tijdelijke ontsnapping biedt van de stress , maar onderzoekers ontdekten dat vooral drukke en vermoeide mensen zich schuldig voelden over zoveel tijd doorbrengen voor de tv. In hun onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Communication, hebben de wetenschappers 471 mensen ondervraagd over hun vorige dag, hoe ze zich voelden na het werk en bij welke media ze uiteindelijk kwamen.

Mensen die zich vooral verloren voelden, zagen hun mediatijd als een vorm van uitstelgedrag en voelden dat ze andere belangrijke dingen op hun actielijsten ontweken. Deze deelnemers omschrijven waarschijnlijk ’toegeven’ aan mediagebruik, en dat gevoel belette hen om te profiteren van de rusttijd en ontspanning. “We beginnen te kijken naar mediagebruik als oorzaak van uitputting. In tijden van smartphones en mobiel internet lijkt de alomtegenwoordige beschikbaarheid van inhoud en communicatie vaak een last en een aflijding te zijn in plaats van een hulpmiddel voor herstel, “zei auteur Leonard Reinecke van de Johannes Gutenberg Universiteit in Mainz, Duitsland in een verklaring.

Content is key

Het lijkt er echter op dat de inhoud van wat mensen op tv kijken een deel van deze schuldige perceptie kan verlichten. Andere studies hebben aangetoond dat intellectueel stimulerende mediacontent (zoals een History Channel-segment of een documentaire) een positieve invloed kan hebben op de emotionele gesteldheid van mensen, dus de auteurs van het onderzoek geloven dat het kijken naar “low-brow” vormen van entertainment (we veronderstellen dat reality-tv hier in aanmerking komt) ) hebben mensen meer kans om zich schuldig te voelen over het gebruik ervan als spanningsverlichter. Denk dus twee keer na als je na en werkdag Netflix of uitzending gemist opstart.