Beabingo
Image default
Industrie

Voor welke materialen is een kolomboormachine geschikt?

Dat een kolomboormachine uiterst nauwkeurig is, valt niet te betwisten. Het is een zeer precies apparaat, waarmee u loodrecht gaten kunt boren zelfs als het oppervlakte schuin staat. Een boormachine moet stabiel zijn, zodat deze kracht kan uitoefenen op het te boren oppervlakte. Deze stabiliteit bereikt de kolomboormachine door zijn gewicht. Een kolomboor is uit zwaar materiaal vervaardigd en weegt daardoor de nodige kilo’s. Bij Crispyn Mechanics vindt u voor elke klus de boor die bij u past. Voor welk materiaal is een kolomboor echter geschikt? Kunt u gaten boren in allerlei materialen?

 

De geschikte materialen voor een kolomboormachine

Voor een nauwkeurige uitvoering van boorwerkzaamheden gebruikt u een kolomboor. Deze wordt gebruikt om loodrechte gaten te maken in verscheidene materialen, zoals hout, aluminium, kunststof of staal. Doordat deze materialen middels klemmen goed vastgezet worden onder de boor, kunt u heel nauwgezet werken met deze machine. Vooral meubelmakers maken van dit apparaat gebruik, omdat de kolomboormachine zich uitstekend leent om in een keer veel gaten te boren van dezelfde diepte en locatie. Hierdoor boort u in een keer alle gaten, waarna u alleen de meubels in elkaar hoeft te schroeven.

 

Een kolomboormachine versus glas?

Een van de materialen die u beter niet onder een kolomboor kunt leggen, is glas. Om gaten te boren in glas kunt u beter gebruikmaken van de diamantboor voor kleine gaten en een gatenboor voor de grotere gaten. Glas is namelijk zeer kwetsbaar en u doet er goed aan daarom een boormachine uit te kiezen, die minder heftig boort.

 

Boren in steen?

Aangezien steen naast hout een van de meest gebruikte bouwmaterialen is, vraagt u zich waarschijnlijk af of u uw kolomboormachine hiervoor kunt gebruiken. Het antwoord op die vraag is helaas: nee. De hardheid van de steen bepaalt welke boor u wel kunt gebruiken. Bij hardere steensoorten kunt u het beste een klopboormachine gebruiken, terwijl voor zachtere steensoorten boormachines die een roterende beweging maken voldoende zijn.

https://www.crispyn.be/