Beabingo
Image default
Electronica en Computers

Waarop letten bij het kopen van een refurbished MacBook Pro?

Als je een MacBook Pro koopt, zijn er veel verschillende facetten waar je op kunt letten. Een laptop moet volledig passen bij de manier waarop jij deze wil gebruiken. Op die manier kies je voor een laptop waar je lyrisch over zult zijn. Kom er in deze blog achter welke MacBook Pro voor jou is weggelegd. We zullen nu op de volgende onderwerpen ingaan waarbinnen je een keuze dient te maken.

Stap 1: Kies de gewenste schermgrootte

MacBook Pro’s worden in verschillende schermgroottes uitgebracht. Hiervan is het 13.3 inch model de meest bekende en veelgebruikte schermgrootte. Het scherm is compact maar niet klein. 13.3 inch laptops laten zich gemakkelijk meenemen in je rugzak of kleine laptoptas. Een andere gebruikelijke laptop maat is het 15 inch scherm. Dit is de maatvoering die je bij andere laptop merken als standaard ziet. Het is een fijne laptop grootte om op alle plekken waar je wil werken, te kunnen werken. Doordat het scherm groter is en de inhoud van de MacBook ook, weegt deze 15 inch MacBook ook een stuk meer. Wat betreft mobiliteit is deze grootte MacBook daardoor minder handzaam dan het 13.3 inch model. Wanneer je voornamelijk kleine afstanden reist of niet zo ontzettend vaak is het 15 inch model net zo fijn in gebruik als de 13.3 inch MacBook. Het scherm is doordat het groter is, makkelijker te lezen en minder vermoeiend voor je ogen om lange tijd naar te kijken. Tenslotte is er ook nog de MacBook Pro van 16 inch. Dit is de MacBook met het grootste scherm. Een tussenmaat binnen de 15 en 17 inch laptops (17 inch= gebruikelijk grote laptop bij andere merken dan Apple). MacBooks van 16 inch zijn gemaakt voor de zware gebruikers. Als je er dus bij de andere punten achter komt dat je niet een zeer krachtige laptop nodig hebt, zal je daardoor kiezen voor een 13.3 of 15 inch MacBook. Voor professionals die in de grafische sector of met programmering werken is dit een ideaal schermformaat.

Stap 2: hoeveel werkgeheugen heb ik nodig?

Nu je eenmaal de schermgrootte hebt bepaald, volgt een bepaling van hoeveel werkgeheugen je nodig zult hebben. Dit computeronderdeel zorgt voor tijdelijk geheugen van de processor. Waarmee taken kunnen worden uitgevoerd. Bij een groot werkgeheugen, kun je moeiteloos snel werken terwijl je vele programma’s hebt openstaan. Wanneer het werkgeheugen vol is of vol raakt, zorgt dit voor een trage computer. Zorg er daarom altijd voor dat je voldoende werkgeheugen kiest. Hierbij geldt dat voor standaard gebruik, zoals internetten en lichte programma’s zoals tekstverwerkers er een geheugen van 8GB meer dan genoeg is. Deze vind je terug in de meest goedkope MacBook Pro’s. 16GB werkgeheugen maakt de laptop krachtig en snel! Taken zullen vloeiend worden uitgevoerd. Vaak gebruikt binnen de ICT-sector en zakelijk gebruik. Er zijn ook extra zware MacBooks met 32GB of zelfs 64GB aan RAM geheugen. Deze zijn aan te raden wanneer je voor ontwikkel doeleinden virtuele machines draait of voor het werk veel zware programma’s in de achtergrond draait. 

Stap 3: welke processor heb ik nodig?

De processor is het hart van de computer die de berekeningen maakt. Er zijn twee fabrikanten die erg groot zijn binnen de processor-industrie, namelijk Intel en AMD. Apple laptops zijn eigenlijk altijd uitgerust met Intel chipsets. Intel werkt met een classificatiesysteem voor de processorkracht. Beginnende bij instap processors van i3, i5, i7 tot en met high end i9 processoren. i3 processors zijn van toepassing op laptops die alleen voor standaard werkzaamheden worden gebruikt, en geen zware rekenkracht benodigd. Met een i5 processor krijg je een redelijk snelle processor, die geschikt is voor beeldbewerking. Maar niet zo snel als een i7 of i9. Een i7 processor is snel in het uitvoeren van de taken. Geschikt voor video-editing en andere zware programma’s. Een i9 processor is het meest geschikt voor de meest complexe berekeningen.

Stap 4:Videokaart bepalen

De grafische kaart helpt bij het snel overbrengen van afbeeldingen, video’s en animaties. Wanneer je veel gamed of zware grafische programma’s draait, heb je hierdoor een sterke grafische kaart nodig. Wanneer je de MacBook alleen voor niet grafische programma’s gebruikt, volstaat een shared videokaart. Dit is een geïntegreerde videokaart binnen het werkgeheugen. Als je wel een grafische kaart nodig hebt, hangt het af van hoe krachtig de kaart voor je gebruiksdoelen moet zijn. Hierbij geldt dat de allerbeste prestaties worden gehaald met de duurste videokaart. Een losse videokaart is duur bij een MacBook Pro. Onder de €2000 vind je maar zelden een nieuwe MacBook Pro met een losse videokaart. 

Stap 5: nieuw of refurbished?

Een ander punt om rekening mee te houden is of je een nieuwe MacBook Pro of Macbook refurbished wil kopen. Een nieuwe is gauw 20-30% duurder. Refurbished MacBooks bieden daarnaast ook twee jaar garantie. Daarentegen zijn refurbished MacBooks tweedehands en kennen daardoor gebruikssporen.

Hopelijk hebben we je kunnen helpen bij het maken van een keuze tussen al die verschillende MacBook Pro modellen die je tegenwoordig kunt kopen.