Beabingo
Image default
Dieren

Hoe help jij de vogels de winter door?

Tja de zomer is voorbij. We genieten nog van de laatste zonnestraaltjes en maken ons straks op voor de herfst en de winter. De éen vindt de winterperiode geweldig, de ander vindt het verschrikkelijk en heeft meer op met de zomer. Het feit ligt er in ieder geval, de winter gaat er aan komen en dat betekend voor de vogels die buiten leven weer een moeilijke tijd. Zolang het buiten nog redelijk weer is, zullen buitenvogels nog wel aan hun trekken komen, maar zodra de vorst in het land treed wordt dat gelijk stukken moeilijker. De grond wordt hard en wormpjes, die vogels normaliter heel graag eten, zijn niet meer te vinden. Op dat soort momenten is het fijn dat er mensen opstaan en in actie komen. Mensen die de vogels bijvoeren zodat ze goed de winter doorkomen.

vogels bijvoeren

Je kunt natuurlijk het voer dat je aan de tuinvogels wilt geven op de grond in de tuin gooien. Maar wat als het gaat regenenen of sneeuwen? Dan verdwijnt het voer onder de sneeuw. Wat je dus beter kunt doen is een voederhuisje aan schaffen: een vogelvoederhuisje. Dat is een huisje welke speciaal voor vogels is gemaakt om ze te kunnen voeren. Vaak zit er een dakje op dat regen en sneeuw tegen kan houden. En vaak worden ze met paal geleverd of met ophangkoordje zodat je het voer boven de grond aan de vogeltjes kunt aanbieden. Er zijn heel veel winkels die vogelhuisjes aanbieden. Je kunt bijvoorbeeld naar een tuincentrum gaan voor een vogelhuisje, maar ook online zijn verschillende winkels die vogelhuizen aanbieden.

Soorten voederhuisjes

De soorten voederhuisjes die er zijn, zijn heel divers. Zo heb je dus niet alleen huisjes met een voederplateau, maar ook voedersilo’s. Dat zijn een soort ronde korfjes waar je voer in kunt doen. Aan de zijkanten bevinden zich gaatjes waar het vogeltje het nootje of graan uit kan pikken. Vaak hebben de silo’s ook kleine stokjes voor de ingangetjes zitten waar het vogeltje dan op kan staan. Zoals je leest worden de meeste voederhuisjes zo geleverd dat ze een eindje van de grond af staan. Dat heeft ook een reden hoor. Het is namelijk veiliger voor vogels. Je moet er namelijk toch niet aan denken dat jij de tuinvogels voert en dat er kan een kat aankomt die de vogel vangt en op eet??!? Het is dan ook raadzaam om elk vogelhuisje wat hoger te hangen. In ieder geval op een plekje waar katten niet bij kunnen.