Beabingo
Image default
Bedrijven

Mooie kerstruien voor de kerstsfeer

Tijdens de decemberdagen hult iedereen zich tegenwoordig in de kersttrui. Dat is dit jaar niet anders. De foute kersttrui is van zichzelf eigenlijk juist weer een mooi kleding-item. Het is het meest gedragen kledingstuk van de feestdagen. De lelijke kersttrui wint het zelfs van de deftige colbertjes en de keurige jurkjes. Een trui zit natuurlijk heerlijk; ze zijn zacht en lekker warm. Maar war is eigenlijk de origine van dit ludieke kledingstuk?

De oorspronkelijke kersttrui bestaat al heel lang. In de jaren veertig en vijftig zijn er al bewijzen gevonden die duiden op foute kersttruien. In die tijd werden de tuien meestal weggegeven binnen de familie. De grappige kersttrui was toen uiteraard zelfgemaakt. Dus de veel voorkomende situatie was dat bijvoorbeeld de schoonmoeder of oma zelf een trui had gebreid om als cadeau te geven aan haar schoon- of kleinzoon. Die de truien op hun beurt weer verafschuwt en deze alleen maar aandeden wanneer de schoonmoeder of oma eens op visite kwamen. De truien uit die tijd hadden niet zulke opvallende opdrukken als de truien van tegenwoordig, maar ze waren wel het begin van de lelijke kersttrui.

Dit is niet de kersttrui zoals we hem nu kennen. De truien van nu zijn bewust lelijk, zodat je de kerstsfeer verspreid bij iedereen die de trui ziet. Dit soort kersttrui is wel gebaseerd op die ouderwetse truien van de jaren vijftig, maar deze zijn pas opnieuw weer populair geworden door de film van Bridget Jones. Het is bijzonder dat een film zo’n beweging in gang heeft gezet. De kersttrui is niet meer een eendagsvlieg. Het is eigenlijk meer een soort uit de hand gelopen grap die met de tijd is overgegaan in een traditie. Je ziet de truien overal en wat je er ook van vindt: de vrolijke truien verspreiden wel de kerstvreugde!