Beabingo
Image default
Aanbiedingen

Fopspeen en voetenzak: de beste tips om jouw baby in slaap te krijgen!

Fopspeen, binky, speen… ouders van over de hele wereld noemen ze anders, maar waar je ook vandaan komt, als je baby moeilijk in bedwang te krijgen is, kunnen deze kleine dingen een redder in nood zijn.

 

Voor alle fopspeen informatie, tips, tricks en de koopgids, lees hieronder verder! 

 

Fopspeen kopen 

Tepelvormen: Orthodontische vs. Ronde fopspenen

Fopspenen zijn er in twee basisvormen: Ronde spenen en orthodontische spenen.

 

Ronde spenen fopspenen zijn rond over het geheel terwijl Orthodontische spenen fopspenen zijn rond aan de bovenkant en plat aan de onderkant. Over het algemeen wordt aangenomen dat orthodontische fopspenen minder invloed hebben op de mondontwikkeling van de baby dan traditionele ronde fopspenen, vandaar hun naam. 

 

Fopspeen maten

Fopspenen worden over het algemeen verkocht in verschillende maten, afhankelijk van de leeftijd van de baby. Meestal 0-3m of 0-6m, 6-18m, 18-36m enz. Elk merk baseert zijn maten op verschillende factoren, dus zorg ervoor dat u de juiste maat voor uw baby koopt in plaats van te radenop basis van hoe de speen eruit ziet. Onthoud dat de verkeerde maat oncomfortabel kan zijn voor je baby en zelfs een veiligheidsrisico kan vormen. 

 

Fopspeen materialen

De meeste fopspenen zijn gemaakt van silicone of latex. Silicone is steviger dan latex en houdt geen geurtjes vast, terwijl latex zachter en flexibeler is dan silicone, maar ook sneller verslijt en geurtjes vasthoudt. (Sommige baby’s zijn allergisch voor latex, dus vermijd latex fopspenen als je vermoedt dat hij een latex allergie heeft).

 

Veiligheidsrichtlijnen voor fopspenen

Fopspenen gaan niet eeuwig mee. Fopspenen verslijten naarmate ze ouder worden en gebruikt worden. Het wordt over het algemeen aangeraden om de fopspenen te vervangen zodra er tekenen van slijtage zijn. De mate van slijtage wordt bepaald door hoe vaak en hoe krachtig uw kind op de fopspeen zuigt. Fopspenen zijn niet duur, dus het is het beste om die van je baby te vervangen zodra ze tekenen van slijtage beginnen te vertonen.

 

Maak de fopspeen van je baby niet vast aan zijn kleren met een touwtje of lint – dat is wurggevaar. Gebruik in plaats daarvan een goede fopspeenkoord. Dit is een speciale riem die gemakkelijk aan kleding kan worden vastgemaakt en kort genoeg is om geen gevaar voor de veiligheid te vormen.

Fopspenen zijn niet bedoeld voor oudere kinderen. Het gebruik van een fopspeen na de leeftijd van 2 jaar kan de mondontwikkeling van uw kind beïnvloeden. Binnenoorontstekingen worden in verband gebracht met het gebruik van fopspenen, vooral tussen de leeftijd van 6 maanden tot 2 jaar, dus als uw baby vaak oorontstekingen heeft, kunt u hem beter rond zijn 6e verjaardag van een fopspeen afhalen of deze helemaal vermijden.

 

Maak de fopspeen altijd schoon voor gebruik en steek hem nooit in je mond. Was een fopspeen voor gebruik met milde zeep en water. U kunt een fopspeen ook 5 minuten in kokend water leggen om hem te steriliseren. Neem onderweg altijd een extra fopspeen mee en je kunt ook fopspeendoekjes gebruiken om ze schoon te maken als ze vallen. 

 

Om een baby in slaap te krijgen is een fopspeen perfect te combineren met een voetenzak

 

Waarom een voetenzak gebruiken en wat zijn de voordelen?

Voetenzakken worden ook wel slaapzakken of draagbare dekens genoemd. 

 

In de eerste plaats zijn voetenzakken een veilig alternatief voor lakens en dekens. Een correct aangemeten slaapzak elimineert het risico op verstikking en verstrikking.

 

 Professionals uit de gezondheidszorg adviseren dat babywiegen / wiegjes vrij moeten zijn van beddengoed, bumpers, zachte materialen of knuffeldieren. De veiligste optie voor uw baby is om hem in zijn wiegje te leggen met alleen wat hij aanheeft. (Dit is inclusief de ‘draagbare’ deken/slaapzak). 

 

Een goede kwaliteit voetenzak, gemaakt van ademende materialen, zorgt ervoor dat uw kleintje de hele nacht op een constante temperatuur blijft. Als uw baby zich behaaglijk en warm voelt, zal hij minder moeite hebben om in slaap te vallen en langer slapen. 

 

Een voetenzak moet uw baby in staat stellen te schoppen en zich vrij te bewegen, wat een gezonde ontwikkeling van de heupjes bevordert.

 

Baby’s kunnen gemakkelijk uit hun bedje worden gehaald om te kalmeren of te voeden zonder dat de slaapzak hoeft te worden uitgedaan. Uw baby blijft warm en behaaglijk en wordt niet gestoord door losgerukte lakens en dekens. In een goed ontworpen slaapzak kan de baby gemakkelijk worden verschoond, aangekleed en van luier verwisseld.

 

Wanneer moet mijn baby beginnen met een slaapzakje?

Slaapzakjes voor baby’s worden op leeftijd ingedeeld. Meestal 0-6, 6-18 en 18-36 maanden. Er zijn natuurlijk verschillende merken die kunnen variëren met hun eigen maten. 

Het is belangrijk dat u uw baby niet in een te grote slaapzak legt. Als de slaapzak te groot is, kan uw baby zich in de slaapzak wurmen en bekneld raken.  Je kunt voetenzakken kopen voor pasgeboren baby’s, hoewel de meeste ouders ervoor zullen kiezen om te wachten tot hun baby ongeveer 6 weken oud is voordat ze van inbakeren overstappen op een slaapzak. 

Sommige baby’s houden echter niet van inbakeren, dus als de voetenzak goed om de baby past, kan meteen een slaapzak worden gebruikt.  Over het algemeen vindt de overgang van een doekje naar een slaapzakje plaats tussen de 6 en 12 weken. Na 12 weken zal uw baby het inwikkelen waarschijnlijk ongemakkelijk vinden. 

 

Wanneer een baby kan rollen, meestal vanaf 4 – 6 maanden, is een voetenzak het ideale en veilige alternatief voor dekens. 

Hoe moet een voetenzakje zitten?

 voetenzakken moeten comfortabel en stevig om het bovenlichaam, de schouders en de nek van uw baby zitten, maar uiteraard niet te strak. 

 

De armsgaten van de voetenzak moeten strak genoeg zitten zodat uw baby zijn handjes niet in de zak kan steken. Sommige slaapzakken zoals onze Kit & Tilly – Eco voetenzak hebben drukknopen in de armsgaten om te gebruiken, mocht je een meer veilige pasvorm rond de armen van je baby nodig hebben.

 

De halsopening moet comfortabel om de nek van je baby zitten, maar mag niet zo groot zijn dat je baby in de slaapzak kan glijden of de slaapzak over zijn gezicht kan trekken. 

Waar moet je op letten als je een voetenzak koopt?

 

Een voetenzak is onmisbaar in de babykamer en zal waarschijnlijk meerdere malen per dag gebruikt worden. 

Het is een goed idee om meer dan één slaapzak te hebben, voor als er een in de was zit of als er onverwachte spetters zijn! Een extra slaapzak bij de grootouders is ook een goed idee.