Beabingo
Image default
Verbouwen

Afbraakwerken advies

Bij een ingrijpende verbouwing moet je soms eerst een deel van het interieur (of exterieur) slopen. Deze afbraakwerken schrikken heel wat mensen af. Maar er is niets om bang voor te zijn. Met ons advies zijn de afbraakwerken zo geklaard – snel én veilig.

Sluit nutsvoorzieningen af

Afbraakwerken zijn niet zonder gevaar. Vooral niet wanneer de nutsvoorzieningen nog actief zijn. Laat daarom de gas-, elektriciteits- en wateraansluiting tijdelijk afsluiten. Zo loop je niet het risico om per ongeluk een leiding te doorboren, met ontploffingsgevaar, elektrocutie of waterschade tot gevolg. 

Bescherm jezelf

Een tweede belangrijke tip voor wie met sloopwerken gaat starten, is om jezelf goed te beschermen door de juiste kledij te dragen. Denk bijvoorbeeld aan veligheidsschoenen. Voor sommige werken, zoals het verwijderen van een binnenmuur, draag je best een veiligheidshelm en een veligheidsbril. Wanneer je met een haakse slijper aan de slag gaat (of een gelijkaardige machine), kan je best een stofmasker dragen.

Deze beschermende kledij wordt nog belangrijker wanneer er asbesthoudende materialen in de woning zitten. Hiervoor heb je een FFP3 masker nodig. Of speel op veilig en laat dit materiaal verwijderen door een asbestverwijderaar.

Opgelet met asbest

De kans is groot dat je tijdens de afbraak van een oude woning materialen tegenkomt die asbest bevatten. Dat kan een dakbedekking zijn, maar evengoed panelen onder ramen of de omhulsels van leidingen. Asbest is enorm gevaarlijk. Indien de vezels in de lucht terecht komen en ze worden ingeademd, zetten ze zich vast in je longen. Daar veroorzaken ze allerlei gezondheidsproblemen. Het is dus cruciaal dat je asbest op een veilige manier verwijderd. Kijk voor meer info op de website van vlaanderen.be.

Huur professioneel materiaal

Als je weinig kluservaring hebt, heb je waarschijnlijk weinig gereedschap om tijdens de sloop te gebruiken. Toch zal je vroeg of laat een breekhamer, voorhamer, haakse slijper… nodig hebben. Gelukkig kan je dit gereedschap huren voor één of meerdere dagen. Daarnaast zal je waarschijnlijk een paar puincontainers moeten bestellen om het sloopafval af te voeren. Vaak ben je verplicht om een afvalcontainer per materiaaltype te bestellen (bijvoorbeeld eentje voor steenpuin, eentje voor hout…). Informeer jezelf bij de verhuurfirma.

Denk aan de stabiliteit

Dragende muren mag je niet zomaar slopen. Ander ontstaat er instortingsgevaar. Voor zulke ingrijpende werken vraag je best de hulp van een architect of ingenieur. 

Vraag een paar helpende handen

Een van de beste tips voor wie gaat starten met de afbraak van een woning: vraag hulp aan familie en/of vrienden. In sommige situaties is het simpelweg onmogelijk om alleen aan de slag te gaan. Een paar helpende handen maakt de sloop makkelijker, en zorgen dat alles sneller vooruit gaat. O ja: vergeet niet om je helpers op het einde van de dag te trakteren met een fris drankje en een hapje. Dat is het minste wat je kan doen…