Beabingo
Image default
Mode en Kleding

Waar wordt een regenjas van gemaakt?

Waar wordt een regenjas van gemaakt?

De meeste mensen zijn bekend met het basisontwerp van een regenjas: een waterdichte buitenlaag met een capuchon om uw hoofd droog te houden, en een binnenvoering die helpt vocht af te voeren. Maar niet alle regenjassen zijn gelijk. De beste regenjassen zijn gemaakt van waterdicht en ademend materiaal zoals Gore-Tex. Dit type stof houdt u droog door water af te stoten, terwijl uw huid toch kan ademen. Zo blijft u comfortabel, zelfs als u in een stortbui terecht komt. Daarnaast is Gore-Tex ook winddicht, waardoor het een ideale keuze is voor dagen met koud en stormachtig weer. Of u nu op zoek bent naar een lichte jas om te dragen tijdens een trektocht of een zware jas om u droog te houden tijdens een stortbui, zorg ervoor dat deze gemaakt is van Gore-Tex stof. Het is de beste manier om in elk weer droog en comfortabel te blijven.

De stof is meestal gecoat met een waterafstotende finish om de drager droog te houden

Als het gaat om regenkleding is een van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden de stof. De meeste regenjassen zijn gemaakt van een synthetisch materiaal zoals nylon of polyester, dat licht en duurzaam is. De stof is meestal gecoat met een waterafstotende finish om de drager droog te houden. Bovendien hebben regenjassen vaak een gaasvoering die helpt bij de ventilatie en voorkomt dat de jas aan de huid plakt. Een ander belangrijk kenmerk van regenjassen is de capuchon. Een capuchon helpt het hoofd en gezicht droog te houden, en kan ook worden aangepast om een goede pasvorm te bieden. Regenjassen met een capuchon zijn vooral nuttig in winderige omstandigheden. Ten slotte hebben regenjassen meestal grote zakken waarin essentiële zaken zoals sleutels of een telefoon kunnen worden opgeborgen. Deze zakken bevinden zich meestal aan de buitenkant van de jas zodat ze gemakkelijk toegankelijk zijn.

De geschiedenis van de regenjas

Een regenjas heren is een jas van waterdicht of waterbestendig materiaal, meestal met lange mouwen en een capuchon, die wordt gedragen om het lichaam te beschermen tegen regen. Het woord “regenjas” komt voor het eerst voor in Engeland in 1723. Vroege regenjassen werden gemaakt van linnen of wol en werden behandeld met olie of was om ze waterdicht te maken. In 1824 patenteerde de Schotse chemicus Charles Macintosh een proces om rubber aan stof te hechten, dat hij gebruikte om waterdichte kleding te maken. Dit werd bekend als Mackintosh-doek; de jassen die ervan werden gemaakt werden Mackintosh’s genoemd. 

 

In 1857 patenteerde Henry Lee Norris een procédé om stof met rubber te bekleden, waarmee hij regenjassen en andere waterdichte kledingstukken maakte. Met rubber beklede stoffen worden nu gebruikt voor allerlei doeleinden, waaronder paraplu’s, tenten en opblaasbare vlotten. Regenjassen zijn vaak gevoerd met een absorberend materiaal zoals katoen om vocht af te voeren. Het eerste bekende gebruik van een regensimulatie was in 1834 door Robert augmented Angus Smith, die een tent van gaas over enkele planten plaatste om ze te bewateren met een gesimuleerde regenbui. 

 

In 1910 stelde William Janet voor om regenjassen te gebruiken om monsters van atmosferische neerslag te verzamelen voor chemische analyse. In 1914 gebruikten leden van de British Association for the Advancement of Science regenjas dames om neerslag monsters te verzamelen tijdens hun jaarlijkse bijeenkomst in Schotland.