Beabingo
Image default
Aanbiedingen

Wat u moet weten over een hondentuig

Wat u moet weten over een hondentuig

Als u twijfelt tussen een harnas en een halsband of beide en wilt weten of een hondentuig veilig is of dat het veilig is om de hond de hele tijd een harnas aan te laten, is deze gids er om u te helpen. Hondenharnassen zijn ontworpen om minder aan de nek te trekken wanneer de hond aan de lijn wordt gehouden en om het gewicht van de trekkracht gelijkmatiger te verdelen over de borst en schouders van uw hond. Bij het kiezen van een harnas is het niet alleen belangrijk om de juiste stijl te kiezen, maar ook om na te denken over de veiligheid, duurzaamheid en comfort, zodat u zeker weet dat u het beste harnas voor uw hond krijgt.

Hoewel uw huisdier een harnas de hele dag kan dragen, zolang het de juiste pasvorm heeft en comfortabel zit, is dit om een aantal redenen niet aan te raden. Lees verder voor de voor- en nadelen van tuigjes, hoe lang uw hond een tuigje moet dragen en meer.

Waarom zou mijn hond een tuigje moeten dragen? 

Als u uw hond veilig en comfortabel wilt uitlaten, dan moet hij een tuigje dragen. Een hondentuigje is niet alleen comfortabeler dan een halsband, maar ook moeilijker om uit te komen, dus ideaal als uw huisdier een ontsnappingsartiest is. Het gebruik van een harnas geeft u meer controle tijdens het wandelen en ontmoedigt trekken, dus ze zijn zeer geschikt voor het trainen van puppies die leren lopen aan de lijn.

Ze helpen ook letsel te voorkomen. Met een tuig hond raakt de lijn niet verstrikt in de poten van uw hond en omdat er minder aan de nek van de hond wordt getrokken, kan er geen schade aan de keel, schildklier, slokdarm of luchtpijp ontstaan, wat met een halsband wel kan gebeuren. Als u een hond heeft met ademhalingsproblemen, zoals een mopshond, zal een harnas de ademhaling niet belemmeren. Bovendien kunt u met handgrepen aan tuigen uw hond helpen wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld om een oudere hond in de auto te helpen.

Kan een tuigje schadelijk zijn voor mijn hond?  

Hoewel tuigen over het algemeen veilig en comfortabel zijn, kunnen ze uw huisdier schade toebrengen als ze niet de juiste stijl of pasvorm voor uw hond hebben. Niet-trekharnassen zitten strak bij de schouder, wat schouderpijn kan veroorzaken als uw hond trekt aan de lijn. Ze kunnen ook loopproblemen veroorzaken en leiden tot ernstiger problemen zoals mank lopen als uw hond wordt belast.

Als uw hond een korte vacht heeft, kan een niet-gevoerd harnas bij te lang dragen schuren of ruwe plekken veroorzaken, vooral achter de voorpoten. Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat het tuigje van uw hond goed past.Los van een tuigje, heeft u misschien ook een hondenriem of flexi hondenriem nodig. 

Hoe lang kan ik een hond een harnas aan laten?

Een hond kan de hele dag met een tuigje aan, maar het is niet aan te raden. Dierenartsen en trainers raden aan dat een hond zijn tuigje alleen draagt als hij uitgelaten wordt of getraind wordt, maar niet als hij thuis is. Ze zouden hun harnas alleen voor lange periodes moeten dragen als dat nodig is, zoals tijdens een lange wandeling of een kampeertocht.

Op zijn minst zou uw huisdier geen harnas mogen dragen ’s nachts, in zijn bench of wanneer hij alleen is. Niet alleen omdat het tuigje, als het te lang wordt gedragen, oncomfortabel kan worden, de huid kan irriteren en de vacht kan doen klitten, maar het tuigje kan ook ergens aan blijven haken, bijvoorbeeld aan de zijkant van de bench, als u er niet bent om te controleren of het veilig is.

Voor- en nadelen van het laten zitten van een hondentuigje

Hoewel tuigjes over het algemeen veilig en comfortabel zijn, kunnen ze een risico inhouden. Dit zijn de voor- en nadelen van het achterlaten van een hond in een tuigje:

Pros:

  • Als u uw hond moet helpen, hem ergens van moet weerhouden of uit een gevaarlijke situatie moet halen, is het met een tuigje makkelijker om hem vast te houden.
  • Als uw hond een korte nek heeft en niet graag een halsband draagt, kunnen ID-tags aan een tuigje worden bevestigd.
  • Uw hond in het harnas laten kan hem helpen eraan te wennen het te dragen.
  • Tuigen helpen honden vaak om kalm te blijven en zich beter te gedragen.
  • Harnassen helpen uw hond veilig te houden – u kunt ze dicht bij u houden en als ze ontsnappen kunnen reflecterende banden u helpen ze terug te vinden.

Nadelen:  

  • De verkeerde maat of het verkeerde type tuig of tuigen die te lang worden gedragen, kunnen de huid van uw hond irriteren, verlies van vacht of een matte vacht veroorzaken.
  • Bepaalde tuigen kunnen schadelijk zijn voor bepaalde rassen, daarom is het belangrijk om het juiste tuig te kopen. Een tuigje met een frontriem kan bijvoorbeeld druk uitoefenen op de borst van uw hond.
  • Als er geen toezicht is, kunnen de riemen van een tuigje verstikkingsgevaar opleveren als het alleen, ’s nachts of in een bench wordt gedragen. Uw hond kan op de riempjes kauwen of er kan iets aan de bench blijven haken. 
  • Als een harnas te lang wordt gedragen, kan het vuil worden en gaan stinken.

Kunnen honden slapen met een tuigje om?

Hoewel honden kunnen slapen met een tuigje om, wordt het niet aangeraden omdat er risico’s zijn als u er niet bent om toezicht te houden. Uw hond kan u niet vertellen of het tuigje oncomfortabel zit of zijn huid irriteert. Erger nog, een van de riemen kan verstikkingsgevaar opleveren als hij ergens in verstrikt raakt.

Kun je een puppy een harnas aan laten? 

Voor een puppy gelden dezelfde regels als voor een volwassen hond. U mag een puppy geen tuigje omdoen. Ze hebben toezicht nodig zodat ze geen gevaar of ongemak lopen. Puppy’s lopen in een harnas dezelfde risico’s als volwassen honden, maar daarbovenop kunnen ze hun borstriemen gebruiken als kauwspeeltjes.