Beabingo
Image default
Woning en Tuin

Waar op letten bij het kopen van een goede waterontharder?

 

Is je leidingwater te hard omdat er teveel kalk in zit? Dan kan een goede waterontharder wonderen doen.  Een waterontharder filtert alle kalk uit het water. Zo heb je nooit meer last met vervelende kalkaanslag, vroegtijdige slijtage van je wasmachine, je vaatwasser of van je andere keukentoestellen. Zo doet een goede waterontharder je heel wat besparen op je energierekening zodat hij op korte termijn zichzelf terugbetaald. Wil je een waterontharder in Den Bosch kopen? Die koop je makkelijkst online.Maar hoe kies je nu de beste waterontharder?

Ionenuitwisseling

Een waterontharder, vaak ook waterverzachter genoemd, verwijdert alle kalk uit het leidingwater via ionenuitwisseling. Daarbij wordt het harde leidingwater door een hoeveelheid harskorrels gestuurd. Die korrels houden het aanwezige calcium en magnesium uit het leidingwater vast. Op die manier zet een ontharder het harde en kalkrijke water om in zacht water.

Waar op letten bij je keuze van een goede waterontharder?

Waterontharders zijn er in meerdere uitvoeringen. De juiste keuze maken is dan ook belangrijk. Bij de aankoop van een goede waterverzachter, moet je met enkele belangrijke factoren rekening houden. Vooral de harstank, de zoutbak en het besturingssysteem vertonen belangrijke verschillen.

Het besturingssysteem van je waterontharder

Het besturingssysteem bepaalt in belangrijke mate de prestatie en het verbruik van je waterontharder verzachter. We onderscheiden hierbij drie belangrijke systemen.  Een tijdgestuurd systeem start het proces van regeneratie op vastgelegde intervallen. Dit eenvoudig systeem houdt echter geen rekening met het echte waterverbruik. Zo worden harskorrels weggespoeld voordat ze volledig verzadigd zijn. Dan is een volumegestuurde waterontharder een betere oplossing. Hierbij wordt hoeveelheid nauwkeurig gemeten. Dit zorgt ervoor dat de harskorrels pas worden gespoeld als ze verzadigd zijn. Met dit systeem kun je ook de hardheid van het water zelf regelen. Hierdoor verbruikt deze tijdgestuurde waterontharder minder energie, minder water en zout.

De harstank van je waterontharder

We hebben de keuze tussen een enkele maar grotere harstank en een dubbele, maar vaak kleinere, harstank. Deze duplexsystemen worden vooral volumetrische bestuurt. Elektronische waterontharders zijn meestal uitgerust met een enkele harstank. Beide systemen hebben hun voordelen. Systemen met een enkele tank leveren zacht water wanneer je dat nodig hebt. Tijdens hun regeneratieproces wordt het water niet gefilterd en is er dus alleen hard water beschikbaar. Met een duplexsysteem geniet je altijd onthard water zonder kalk. Hun tanks kunnen namelijk beurtelings regenereren. De meeste systemen met een enkele tank werken elektronisch, waardoor ze de harskorrels spoelen als we geen zacht water nodig hebben.

Zouttabletten of blokzout?

Sommige toestellen werken met zouttabletten voor de regeneratie, andere met blokzout. Tablettenzout is makkelijk verkrijgbaar, terwijl blokzout alleen maar bij de leverancier van de waterontharder verkrijgbaar is. Houd naast je waterhardheid, je waterverbruik en je verbruikspatroon zeker ook rekening het vermogen en de werkingskosten van je ontharder.