Beabingo
Image default
Woning en Tuin

CV-ketel kiezen

Een CV-ketel is een belangrijk onderdeel in huis. Voor het maken van een juiste keuze wat betreft het type cv-ketel is het van belang te weten welk type past bij uw huis en ook uw wensen. CV-ketels zijn er namelijk in verschillende soorten. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een klassieke CV-ketel, maar als u graag op energie kosten wilt besparen zou u beter kunnen kiezen voor een HR-ketel. Daarnaast kunt u ook rekening houden met de capaciteit van de centrale verwarming ketel, deze kunt u afstemmen op de inhoud van uw woning. Maar denk verder ook aan onderhoud en garantievoorwaarden van de cv-ketel.

Hoog Rendement en CV-combiketel

Het voordeel van een hoog rendement (HR) verwarmingsketel is dat dit type ketel zeer efficiënt omgaat met het gasverbruik en daarom minder energie verbruikt. Het Gaskeur HR-label maakt een verdeling van drie categorieën wat betreft HR-ketels, namelijk:

  • HR 100, met een rendement van minstens 100 procent
  • HR 104, met een rendement van minstens 104 procent
  • HR 107, met een rendement van minstens 107 procent

Door te kiezen voor een verwarmingsketel met een hoog rendement kunt aanzienlijk besparen op uw gasrekening, daarnaast is een HR-ketel dus ook milieuvriendelijker dan een klassieke CV-ketel.

Tegenwoordig kiezen veel consumenten ook voor een CV combiketel. Met dit type ketel wordt naast de verwarming ook het warm water in huis verwarmd, het is dus eigenlijk een geiser en boiler in één en neem daardoor ook minder ruimte in beslag. U kunt kiezen voor een doorstroomboiler waarbij geen opslag van warm water plaatsvindt en warm water enkel wordt opgewarmd wanneer er vraag naar is. Of u kiest voor een ingebouwde boiler waarbij in de boiler een voorraad water constant op bepaalde temperatuur wordt gehouden, u hebt direct warm water wanneer u de kraan opendraait. Vanzelfsprekend kost dit type wel meer energie.

Wanneer uw ketel zich op zolder bevindt, is het niet altijd mogelijk om gebruik te maken van een combiketel. Het is namelijk zo dat de leidingen maximaal 10 meter lang mogen zijn, in verband met het warmteverlies. In zo´n geval zou het verstandiger zijn om een aparte geiser of boiler in bijvoorbeeld de keuken of badkamer te plaatsen en daarnaast gebruik te maken van een zuinige CV-ketel.

CV-ketel prijzen vergelijken

Als u van plan bent om een CV-ketel aan te schaffen dan is het raadzaam om meerdere CV-ketel offertes aan te vragen bij verschillende aanbieders en deze na ontvangst goed met elkaar te vergelijken. U kunt op deze manier aanzienlijk in kosten besparen en daarnaast eenvoudig kiezen voor de CV-ketel met de voor u beste prijs-kwaliteit verhouding.

http://www.vindcvketel.be