Beabingo
Image default
Gezondheid

Tekort aan zon

Schokkend nieuws, Nederlanders zitten te veel binnen! Het is ook niet zo gek want het weer zit in Nederland niet vaak mee. Terwijl ik dit verhaal schrijf kijk ik ook naar een grijze lucht in combinatie met regendruppels op het raam. Toch is buitenlucht gezonder voor ons dan we dachten.

Wij hebben namelijk buitenlucht nodig, en dan met name UV straling om onze benodigde dosis vitamine D binnen te krijgen. Vitamine D heeft een aantal belangrijke functies voor ons lichaam. Het valt niet zoals de meeste vitamines gemakkelijk uit onze voeding te halen. Vitamine D wordt namelijk door ons eigen lichaam aangemaakt. Om ons lichaam tot aanmaken te dwingen hebben we UV-straling oftewel zonlicht nodig. Slechts zeer weinig voeding bevat voldoende vitamine D. De beste voedingsbron voor vitamine D is toch vette vis zoals bijvoorbeeld haring of zalm. Levertraan en eierdooiers helpen ook je vitamine D gehalte te verhogen. Toch kan je niet elke dag vette vis of ei eten. Een supplement is dan ook aan te raden.

Vitamine D heeft verschillende functies in ons menselijk lichaam. Het speelt een grote rol bij de calciumstofwisseling in ons lichaam. Technisch verhaal: calcitriol bind zich aan vitamine D atomen waardoor calcium en fosfaat niveaus binnen de natuurlijke grenzen worden gehouden. Dit stimuleert de opname van calcium uit de voeding waardoor je weer sterkere botten krijgt. Verder heeft Vitamine D een positieve uitwerking op ons imuunsysteem en onze hart en bloedvaten. Het zorgt er voor dat ons lichaam langer mee kan en voorkomt bepaalde vormen van kanker.

Ook heeft Vitamine D een rol bij stemming en depressies. Neurotransmitters zijn stofjes in ons lichaam die als communicatie werken tussen de hersenen, ons zenuwstelsel en de rest van ons lichaam. Je kan ze dus de boodschappers van ons lichaam noemen. Een van deze stofjes is serotonine een wonderstof die ons hongergevoel regelt in combinatie met de spijsvertering, slaapgevoel en voor een groot deel ons humeur bepaalt. 5-HTP vormt in combinatie met vitamine D een van de bouwstenen voor serotonine. Kijk voor meer informatie over deze wonderstofjes op www.topvitamins.nl  

https://www.topvitamins.nl/vitaminen/vitamine-d