Ook bestaande woningen kan je aankleden met andere schakelaars

Tijden veranderen en dat geldt ook voor de aankleding van het pand. Het toepassing van stroom is in de vorige honderd jaar totaal veranderd. Door de vernieuwende functionaliteit zijn toch de behoeftes veranderd. Je wilt jouw apparatuur graag kunnen aanwenden op de plaatsen die jij handig vindt plus jij houdt van mooi licht in jouw woonhuis.

Op klassieke verblijven, zoals de immer populairdere jaren ’30 verblijven, kan het nodig zijn om bijkomende electrische voorzieningen aan te leggen. Toch navenant bij talrijk modernere huizen kan het aanbod van elektriciteit niet op jou wensen aansluiten. Voor het bijstellen van de verlichting en de stopcontacten is bouwmateriaal beschikbaar dat geen speciale inbouw nodig heeft. Dat opbouw schakelmateriaal voorkomt dat je plaats open moet maken in de wand, zuiver en exclusief wegens de schakelaar te herbergen. Dit maakt het een eenvoudiger uitkomst alvoor het aanbrengen van knoppen op de gewenste plek.

Opbouw schakelmateriaal zijn beschikbaar in verscheidene soorten schakelingen. Dientengevolge kun je onder andere kiezen voor een 1-polige lichtknop, die geschikt is voor droge plaats, ofwel een 2-polige schakelaar, geschikter voor minder droge ruimten.

Geschikt voor verschillende verdiepingen is de wisselschakelaar. Hiermee vermag de verlichting namelijk worden bediend vanaf tweetal plekken. Deze schakelaar is evenzo beschikbaar met meer dan tweetal schakelpunten en wordt dan een kruisschakelaar genoemd. Wilt u 2 lichten vanaf een locatie bedienen vervolgens kan dat eveneens. Deze schakelaar heet een serieschakelaar en bestaat uit een tweetal halve knoppen.

Voor sommige ruimten kan het tactvol zijn de verlichting na een afgewogen tijd uit te doen gaan. Hiervoor heb je een trappenhuisschakelmateriaal nodig. Verlangen jij een knop die jou herhaaldelijk nogmaals in kunt drukken zonder dat hij van stand veranderd? Een impuls relais is daarvoor het antwoord.