Beabingo
Image default
Dienstverlening

Wat je allemaal kunt doen voor ademhaling

Ademhalen lijkt de normaalste zaak van de wereld, totdat iets in de lucht je de adem letterlijk beneemt en je adembescherming nodig hebt. Gelukkig zijn er voldoende middelen om ademhalen mogelijk te maken, ook als de lucht in de omgeving dat eigenlijk niet toelaat. Net als in alle onwenselijke situaties dien je zo snel mogelijk een omgeving op te zoeken, waarin je de ademhalingsuitrusting niet meer nodig hebt. Als het gaat om reddingswerkzaamheden, moet je adembeschermingsmiddel op zijn minst lang genoeg bestand zijn voor de duur van de werkzaamheden.

Het belangrijkste verschil tussen een volgelaats- en halfgelaatsmasker

Er zijn verschillende maskers op de markt om ervoor te zorgen dat je lucht in kunt blijven ademen. Een volgelaatsmasker bedekt het hele gezicht. Voorop of aan de zijkant van je mond zit het ademhalingsdeel van het masker. Voor je ogen zit een scherm, waardoor je ogen geen last kunnen krijgen van vervelende of gevaarlijke stoffen in de lucht. Doordat het mond- en kijkgedeelte van het masker een geheel is, wordt het masker bevestigd met elastische banden om je hoofd. Deze banden zijn verstelbaar, waardoor ze nooit te strak kunnen zetten en af kunnen knellen of te los kunnen raken, waardoor het masker kan afvallen. Een halfgelaatsmasker bedekt enkel je mond, waardoor je ogen en zicht vrij blijven. Voor brildragende mensen is dit halfgelaatsmasker prettiger, hoewel er natuurlijk wel risico is dat er stoffen in de ogen komen.

Kleinste variant

De miniscape is een praktische oplossing voor kortere duur. Je moet dan niet meer dan vijf minuten in de gevaarlijke lucht blijven. Voor een snelle evacuatie werkt dit echter prima. Het is een heel eenvoudig, maar doeltreffend model, dat je snel in werking stelt door de verzegelde lip te verwijderen. Je pakt het mondstuk vervolgens in de mond en je hebt dan vijf minuten gefilterde lucht om te kunnen blijven ademen en je in veiligheid te stellen.