Beabingo
Image default
Dienstverlening

De hoofdredenen waarom we micromanagen

Ok, hier komt een ongemakkelijke dosis realiteit – de gemiddelde, typische, leider is een “micromanager”. Micromanaging wordt gedefinieerd door excessief en niet-productieve over de schouders meekijken, monitoren en bemoeien met het werk van de werknemer.

 

Elke leider doet het – de enige vraag is hoeveel, een beetje of veel. Goede leiders gebruiken dit gedrag maar zelden en alleen wanneer strikt noodzakelijk. Minder goede leiders doen dit te vaak en dagelijks. Welke kant verkiezen de meeste leiders?

 

Kort samengevat moet je weten waarom we in de val van micromanaging trappen, welke problemen dit veroorzaakt en hoe je het kan voorkomen.

De hoofdredenen waarom we micro-managen zijn:

– De opvatting dat je intelligenter bent dan de andere persoon/groep

– Het geloof dat “ze” niet vaardig genoeg zijn voor succes

– Een algemene behoefte om controle te hebben op werk waar jij verantwoording over hebt 

– De behoefte naar een specifieke uitkomst, wanneer meerdere mogelijk zijn

– Een gebrek aan begrip betreffende waardering of de noodzaak voor ontwikkeling van anderen. 

De problemen die micromanaging creëren: 

– Lagere productiviteit voor jezelf omdat je minder tijd besteed aan je eigen taken. 

– Lagere productiviteit voor de person of groep die wordt ge-micro-managet – omdat ze met jou moeten omgaan. 

– Een langdurige afkeer omdat bijna geen enkele werknemer het leuk vindt om te worden ge-micro-managet.

Hoe voorkom je micromanaging: 

  • Manage uitkomsten, niet het proces. Dit is één van de gouden regels van leiderschap. Elke keer wanneer je anderen moet leiden moet je jouw verwachtingen vast stellen – inclusief belangrijke doelen, mijlpalen en meetpunten. Je begint pas een klein beetje met micro-managen wanneer de verkregen uitkomst niet acceptabel is. Anders gezegd, bemoei je niet met het proces tenzij dit duidelijk niet de uitkomst genereerd die je nodig hebt. Je kan dan hulp bieden, of ondersteuning of middelen – Maar ga niet micro-managen.
  • Krijg goede feedback. Dit betreft de neiging naar micromanagement en over jouw leiderschap in het algemeen. Vindt één of twee onpartijdige en eerlijke bronnen en vraag ze om eerlijke feedback. Vraag hoe anderen jouw zien binnen een spectrum van “geeft veel autonomie” tot “gekke micromanager” en luister ook echt naar wat ze zeggen.
  • Blijf weg uit hun werkplek! Veel mensen nemen de MBWA (“management by walking around” – managen door rond te lopen) veel te serieus. Bij twijfel ga je ze niet lastig vallen, wacht en evalueer eerst de uitkomst! Als je er niet tegen kan, dan verdeel je het werk van tevoren in belangrijke mijlpalen bij het plannen en toewijzen van werk. Op deze manier ontvang je gaandeweg updates of mini-uitkomsten zonder mensen lastig te hoeven vallen. Ga niet micro-managen!

IvPP persoonlijke ontwikkeling

 

 

https://www.ivpp.nl/leiderschap/training